Renata Molho, ikona stila sa ulica Milana

Ona zna da materijal zaista pravi razliku, oblači se u skladu sa raspoloženjem i vjeruje da je to uvijek stvar instinkta – poput crtanja ili slikanja, spajaš materijale i boje dok se ne desi harmonija. Ne vjeruje u trendi odjeću, drži se provjerenih go-to komada i nikada ne nosi previše lijepih stvari zajedno. A neka vrsta ‘guilty pleasure’ za nju je kupovina stvari koje joj se sviđaju – u dva primjerka.

11313renatam0587web-1

Ona je Renata Molho, italijanska modna novinarka koja od 1981 ‘kroji’ modnu scenu ove zemlje. Svoju karijeru počela je kao stilistkinja u jednoj modnoj agenciji gdje je radila sve – od editorijala do PR tekstova, sa sve skauting iskustvom. Živjela je modnu scenu Milana tokom 80tih kada je ovaj grad smatran centrom svjetske modne scene i doživljavao svoju zlatnu eru kada je modna industrija u pitanju. Početkom 90tih godina prelazi u modno novinarstvo i komentariše ono što je tako dobro poznavala, kao dio cijele te priče, što je bila odlična osnova za dalju uspješnu karijeru.

b7939890b64f9c13777ea76da6e64dc5

Uvijek direktna, žena koja želi da iskaže svoje mišljenje i da ima slobodu u biranju projekata, Renata se relativno kratko zadržala u kancelarijama Vogue-a (jedno vrijeme bila je glavna urednica L’Uomo Vogue-a) ali je nastavila da piše za Conde Nast izdanja u Italiji. Njena impresivna radna biografija ubraja naslove poput Vogue Italia, Casa Vogue, Glamour, GQ, Flair, Icon, Marie Claire i brojne druge.
Predavala je modno novinarstvo u mnogim međunarodno priznatim školama, poput Instituto Marangoni, ipak kaže da nikakva teorija ne može nadomjestiti iskustvo, te da se ova industrija diše i živi, ukoliko želiš da uspiješ.
Njen doprinos modnom svijetu je i prva i jedina biografija Giorgio Armanija ‘Being Armani’ objavljena 2006. godine i prevedena na deset jezika. Pored toga, autorka je i monografije 21 Costume National i Lozza (jedan od najstarijih italijanskih brendova kad su u pitanju naočare za sunce) a svoje prste umiješala je i u sjajnu knjigu o brendu Etro.
b2aa87f0c4289d9f1104bdf8b7b1eb0d
A njen stil je tako ona. Ne morate je poznavati niti znati ko je ali ako slučajno naiđete na fotografije žene sa sijedim pramenom, naočarima sa interesantnim okvirom ali nikada previše ekstravagantnim, obučena kao da je tek uzela prvu stvar iz ormana i izjurila u potrazi za pričom, a zapravo sve je jako dobro uklopljeno – znaćete da je to ona. Dok voli jednostavne krojeve i neutralne boje, ne plaši se dati priliku i haljinama koje privlače pažnju. Nosi jednostavne modele, nekad se igra volumenom i u biti je to sve dosta tradicionalno ali onda, malo drugačiji način vezanja košulje ili interesantan detalj i već vam je jasno da tu ima nešto.
U moru mladih, retuširanih i previše savršenih Instagram modela i ljudi iz svijeta mode, Renata je osoba koja živi cijelu priču, te umjesto mini clutch torbice i najnovijeg modela Iphone-a, ona će u prvi red donijeti svoj notes, a pred fotografima će biti jednostavna, nasmijana i dostupna.
049-1233408_0x440

Scott Schuman je obožava a ja sam je upravo preko jedne od njegovih fotki i našla.

renata-molho

Njen stil volimo jer izgleda kao žena koja zna šta radi i ima šta da kaže, i to je jedna od onih stvari koja će svima izmamiti onaj #stylegoal momenat.

P.S. Ako vam se dopala priča o ovoj nevjerovatnoj ženi, pročitajte sjajan intervju koji je uradila za Vice magazin a u kome govori o Milanu tokom 80tih, prijateljima i saradnicima i njenom viđenju industrije danas.

rm62313atpra5676web2r-molho

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s